Vil du være lykkelig én dag, drikk deg full. Vil du være lykkelig en uke,
slakt en gris. Vil du være lykkelig et år, gift deg. Vil du være lykkelig resten av livet, anlegg en hage.
- Kinesisk ordtak

onsdag 27. juli 2016

Jeg ser at mange sensommerblomster begynner å vise seg...

Tviholder på sommeren litt til, selv om jeg vet at jeg ikke har noe valg.


Blodbeger,  Rhodochiton atrosanguineum slynger seg inn i en duftpelargon.


Klematis, "The president" står så vakker nå. Den har fått utfolde seg litt i det største bedet, så der dukker det opp blå blomster både her og der.


Noe av det beste med storstjerneskjermen er at den holder seg pen flere uker etter blomstring. Her sammen med Tvikattost, Sidalcea hybrida.


Min eneste daglilje. Aner ikke navnet på denne. Liker godt fargen.


Må skryte litt av denne Klematisen, "Polish spirit" Den ble kjøpt i fjor og leverer utrolig med blomster. Tenk om noen år når den virkelig har fått størrelse.


Jeg leser mye hagebøker både på engelsk, dank og svensk. Noen ganger fester navnene seg på alle andre språk enn norsk. Denne heter da på svensk/latin blå bolltistel, Echinops bannaticus. Det norske navnet har forsvunnet ut av mitt hode. Utrolig stilig er den i hvert fall.
 Denne sådde jeg i fjor våres. Ekstra gøy å se den blomstre nå.

lørdag 23. juli 2016

Noe av det morsomste jeg vet å fotografere er humler. De er så fine, som små bamser som flyr rundt mellom blomstene. 99% av plantene i hagen er der for å glede både oss og humlene.
 

     I gresset lar jeg alltid kløverblomstene få stå til humlene. Dessuten er de jo veldig dekorative.


En humle som koser seg veldig i en kattost.


Tårnjernurten, Verbena hastata er utrolig populær.


Erteblomstene liker både humler og sommerfugler. Dette er staudevarianten. Lathyrus latifolius.


Og her i Fjellfokken. Polemonium caeruleum. Det var spørsmpl om hvorvidt denne spredde seg. Her i hagen har jeg ingen spredning annet enn at planten blir større hvert år. Sår seg ikke.


Kjempeprestekrage. Leucanthemum av et eller annet slag. Litt usikker på hvilken.


Agurkurt, Borago officinalis. Skikkelig kul plante og humlene digger den.


Til slutt et nærbilde av en kjekkas. Nydelige skapninger. Ha en flott lørdagskveld!

mandag 18. juli 2016

 
Vi har noen deilige sommerdager her nå. Prosjektene i hagen fortsetter. Nå er det garasjen som må ha nytt tak og en ny vegg. Jaja, vi blir vel aldri helt ferdig.
 

Noen bilder fra hagen. Her er Fjellfokk, Polemonium caeruleum, sammen med kattost. Kattosten tok jeg frø fra en plante nede i gata her, så den er jeg litt usikker på det "ordtenlige" navnet.
Fjellfokken er en av de første staudene som blomstrer på våren, og en av de siste som gir seg på høsten. Også dufter den herlig. Tror jeg må ønske meg en i hvit.
Kattosten og Fjellfokken er så fine sammen synes jeg.


Kjempekrage som  kommer fra mitt barndomshjem. Et virkelig tegn på høysommer.


Rhapsody in blue med regndråper. Ikke en av mine rosefavoritter, men den dufter nydelig.

 
Nå er tiden for buketter. Det er så deilig å alltid ha en nyplukket bukett på bordet. Her; blomsterert, valmuefrøstander, kattost og kornblomster.
 
Nå blir det hage arbeid frem til kveldsvakt. Ha en flott dag!

lørdag 16. juli 2016

Nå har hestemynten, Monarda didyma, startet blomstringen. Disse er jeg veldig glad i. Dessverre har jeg plantet de på et sted de åpenbart ikke trives, så de sliter med både meldugg og dårlig vekst.
 
Jeg får meg ikke til å klippe de ned fordi jeg får så dårlig samvittighet når jeg fjerner noe jeg vet humlene liker så godt, så de får bare stå der. Blomstene er jo like fine. De skal få en bedre plassering utover høsten.
 

Som tidligere nevnt er humlene er også helt ville etter den. Jeg finner de ofte sovende (eller hva de nå driver med om natten) på blomstene om morgenen.


Er veldig glad i fargen på min. Vet den også finnes i rød og hvit. Den hvite kunne jeg godt tenkt meg,
Den hadde blitt super lekker sammen med malurt...

Ha en flott lørdagskveld. Har bare en dag igjen av ferien så den skal jeg nyte maks!  :-)

torsdag 14. juli 2016

Blir noen gjentakelser i kveld, rett og slett fordi noen fortjener å skinne flere ganger. ;-)
 
Ventet på regn i hele dag, men bare litt lett yr av og til. Nå virker det som vi får varmt vær og sol fremover.
 
 
"Lykkefunn" rosen er virkelig et lykkefunn. Ikke bare pen, men den lukter jo også helt fantastisk.

 
Denne valmuen har jeg falt veldig for. Selvfølgelig har jeg ikke skrevet ned navnet noe sted slik at jeg har navnet på den. Må i hvert fall ta masse frø. Det rare er at noen av blomstene har vært enkle, mens andre doble.
 
 
Den første erteblomsten har slått ut. Denne heter "Blue Danube". Se den nydelige fargen. Og ingen lukt i verden slår vel erteblomst?

 
Jeg må slå nok et slag for Malva Sylvesteris "Bibor Felho". Rett og slett fordi den er så enkel å ha med å gjøre. Sår den inne i mars/april, ut med en gang frostfaren er over. I løpet av sommeren vokser den seg ca 150 cm høy, og får hundrevis av blomster. Og som ikke det var nok elsker humlene den!
 
 
Noen sliter med brunsnegler som spiser opp bladliljene sine. Jeg sliter med noen andre små vesen. Men de er så søte at de blir lett tilgitt.

onsdag 13. juli 2016

 
Må bare vise utsikten fra godstolen i stua. Den er fantastisk. Store, deilige vinduer og en glassdør som går rett ut på gressplen. Føles nesten som å sitte i hagen når man er i stua.
 

Her stråler de på rad og rekke. Først en "Mårbacka" pelargon. Deretter "Climbing snow princess"  rose og "Jackmanii" klematis. "Rhapsody in blue" rose i midten, og "New dawn" rose med "Paul Farges" klematis til slutt. I bakgrunnen sees hønsehuset som jeg driver å maler i disse dager.


Ser også rett ut i de store blomsterbedene. Er så herlig å se alle humler og insekter som koser seg rett på utsiden husveggen.

søndag 10. juli 2016

Jeg rakk en liten hagevandring før regnet kom i dag. Nå håper jeg overgartneren gjør jobben skikkelig.
 
 

Jeg har virkelig blitt forelsket i "Leander". Eneste David Austin rosen i hagen, men jeg begynner å forstå hvorfor rosene hans er så populære. Nydelig aprikos farge som blir svakere mot rosa. Men rosene står lenge. Den har også kommet med 150 cm lange skudd som er fulle av knopper.


Disse valmuene er nydelige. Ser ut som papir. "Mother of Pearl" heter de. Anbefales!


Favoritt klematisen min i år er "paul farges". På to år har den vokst seg over taket på huset. Jeg har plantet en til som skal få ramme inn inngangspartiet på sørsiden sammen med en "lykkefunn" rose.


Her er kornblomster sammen med malva "bibor felho". Synes disse kler hverandre så godt. Malva er en av favoritt sommerblomstene mine. Den er veldig enkel å så, og dessuten selvsår den seg til den store gullmedalje.

lørdag 9. juli 2016

Etter klokken 20 på kvelden er det nå en dufteksplosjon i hagen. Deilig....

Mange av plantene dufter, men disse er de som lukter mest.

Engletrompeten, Brugmansia suaveolens en nesten for sterk. Denne står ved inngangspartiet. På dagen lukter den ingenting, mens på kvelden er den helt bedøvende for nesen.


Det er fortsatt noen blomster igjen på skjærminen, Phaldelphus coronarius. Dette er en av mine favorittdufter. Ingenting som er mer sommer,


Kaprifol, Lonicera caprifolium. Denne har blitt svartelistet på grunn av spredningsviljen sin, men du verden så mange sommerminner den gir meg. Og hver gang jeg kjenner lukten, dukker "sjøsalavals" av Evert Taube opp i hodet mitt. Mer sommer enn det blir det bare ikke.


Også er det selvfølgelig rosene....
Når været er litt små fuktig og vindstille kjenner jeg roselukten lenge før jeg er hjemme.

Her er Maidens Blush øverst og Climbing snow rose nederst.

 
 

Håper alle har en fin helg. Nå venter jeg på regn igjen. Mye vind og varmt vær har tørket opp hagen den siste uken.

torsdag 7. juli 2016

 
Noen av hagens roser akkurat nå.
 
Climbing snow princess. Som jeg fortsatt ikke finner noe særlig info om. Den frøs mye tilbake i vinter, og har ikke hatt noen overdådig blomstring akkurat, men den skyter nye skudd så hvis vinteren blir mild kan den bli flott neste år.
 

Rosa Helena Lykkefund er favorittrosen min. I år har den sendt flere meterlange skudd opp i syrinen. Har plantet den ved inngangen i portalen også. Gleder meg virkelig når begge viser hva de er gode for.


Austin rosen Leander har virkelig overasket. Blomstene holder seg skikkelig lenge. De har stått over en uke i både stekende solskinn og øs, pøs regnvær. Et meget hyggelig bekjentskap.


                                                          Rhapsody in blue er flott i år.


Brahma hønene under Rhapsody in blue med New dawn i bakgrunnen. Litt uklart bilde, det er tatt gjennom glassdør.


Denne skjønnheten dukket opp. Fineste valmuen i hagen nå. Dog, vanskelig farge å fange.

Ha en strålende kveld!

tirsdag 5. juli 2016

Rosa, rosa, rosa....
 
Er fargen nå. I alle nyanser.
 
 
Jeg kjøpte et par nye roser i går. Her er den ene. Tuscany superb. Gleder meg til neste år når den har fått vokst seg til. Den andre er "comte de chambord" Kommer bilde av senere,
 

Vidunderlige "Ispahan". Roser og kattemynte er en flott match.
 

Fifty shades of pink med revebjeller og storstjerneskjerm.


søndag 3. juli 2016

Etter en uke i Danmark har det skjedd så mye i hagen. Tydeligvis regnet mye for makan til vekst skal man lete lenge etter. 


 En av mange valmuer. Fy søren, så vakker.


Malva "Bibor ferhor". Helt sannsløs farge på den altså. 


Mange kornblomster  i år. Nå begynner sommerfuglene å komme i massevis. Er fortsatt uendelig mye å glede seg over. Og jeg skal grave nye bed og bare kose meg i hagen resten av ferien. Hurra!