Vil du være lykkelig én dag, drikk deg full. Vil du være lykkelig en uke,
slakt en gris. Vil du være lykkelig et år, gift deg. Vil du være lykkelig resten av livet, anlegg en hage.
- Kinesisk ordtak

fredag 31. juli 2015

 
Jeg er så lei meg for å ha blitt frastjålet kamera mitt. Blir veldig langt i fra kamera med mobil. Men, men... Bilder blir det. Selv om de ikke blir spesielt bra. Dessverre.
 
 
Fløyelstjæreblomsten har blitt virkelig stor og flott. Herlig blomst! Håper den sår seg godt slik at jeg har den for evig og alltid.
Den blomstrer ikke før andre året. Heldigvis har jeg plantet en som vil blomstre neste år.
 

Jeg kjøpte en engblomst blanding som jeg sådde, og i tillegg blandet noen frø oppi selv. Her har det kommet så mye gøy. Har ikke klart å identifisere alt ennå. Kommer flere (dårlige) bilder etter hvert.

 
Dagliljen er så vakker. Denne er jeg så glad i.
 

Revebjeller som jeg sådde i våres har begynt å blomstre. Det er gøy. Er ganske sikker på at den kommer til å blomstre neste år også. Hvis ikke, er det sikkert en million Revebjelleblader i hagen som venter på sin tur neste sommer.


Det virker som plantene synes det er greit nok med alt vannet. Heldigvis, de har jo ikke noe valg. :-) Og det har ikke vi heller. Ha en fin dag!

onsdag 29. juli 2015

Trädgårdsföreningen i Göteborg


Mange er så opptatt av Göteborg og Botanisk hage. Jeg må bare ærlig innrømme at jeg trives best i Trädgårdsföreningen. Den ligger midt i sentrum, og er faktisk en av Europas best bevarte 1800 talls parker. 


Det bærer Palmhuset preg av. Fra 1878. Masse artige tropiske vekster.


Rosariet. Her bør de fleste rosebehov bli dekket. Dessuten vokser det klatreroser rundt omkring i parken.



Her er min favoritt del av hele parken. Fjärilsträdgården. Masse planter til glede for insekter og mennesker. Så vakkert!


Til ogmed leleplassen er fantastisk delikat laget.


En av mange klatreroser.


Også et nydelig parti med mange spennende trær og stauder.

Anbefaler en tur hit hvis du er innom Göteborg. Et par tre cafeer finnes også på området. Jeg tror jeg kunne brukt mange dager her.

Dessverre dårlig bildekvalitet, da kamera har blitt stjålet.


lørdag 25. juli 2015

I løpet av i går kveld og i natt har det kommet 25mm regn. Trenger nok ikke vanne på et par dager. ;-)


Noen bilder fra plantene på verandaen. Her en Sjokoladecosmos, Cosmos atrosanguineus fra Liseberg. Vakre blomster, også dufter den deilig sjokolade. Det skal være mulig å oppbevare de over vinteren. Jeg må jo prøve!



En av Pelargoniumene jeg sådde i våres. De var superenkle å så, er noe jeg kommer til å prøve neste år også. Jeg vet at noen blir helt ville etter Pelargonium. Jeg føler vel ikke at jeg er helt der, men jeg er veldig glad i de jeg har. Gleder meg til de blir virkelig store, det er da de er vakrest synes jeg.



En av Agapanthus plantene. I løpet av sensommeren/høsten skal jeg gjøre ferdig et planterom i kjelleren. Der vil det bli masse lys og en temperatur på ca 12-15 grader. Håper det skal være godt nok for de fleste av de som skal leve vinteren over.




Stakkar Chili, har ikke akkurat drømmesommeren. Jeg har ikke noe drivhus som den kan stå å kose seg i heller. Men noen av fruktene begynner å modnes.


Nå håper jeg på litt bedre vær utover formiddagen, så vi kan komme oss ut en tur.

God søndag!
 
I dag og i natt skal det bli et ganske heftig regnvær. Håper det verste holder seg unna. På det verste melder de 50mm på et døgn. Men litt regn har vi ikke vondt av.
 
 
 
En Malva som er i ferd med å rømme ut gjennom gjerdet.
 


Kjempe Verbena som har  sådd seg fra i fjor. Håper virkelig det blir en mild og lang høst slik at den rekker å blomstre.


Erteblomstene blomstrer om kapp nå. Lukter som et eventyr. (skal plukke inn masse etterpå, så har jeg å lukte på mens det regner fra seg.)

Vakre er de også.

Nå skal jeg gi staudene litt næring i form av hønsemøkk. Det blir siste runde denne sommeren. Uff, det er trist å tenke på. Men sånn er det. (Dessuten er planleggingen for neste år godt i gang.)

fredag 24. juli 2015

Flinke mannen min har de siste dagene brukt tiden på å lage trapp. Jeg er veldig fornøyd med resultatet. (Noen bord som ikke har blitt malt enda, men dere får bruke fantasien. ;-) )
 
 




Engletrompeten har nå flyttet til sitt permanente sommer sted. Vært meningen å ha den ha den her i tilknytning inngangsparti.
 


 
Mye jobb gjenstår, men vi kommer stadig nærmere målet. Nå blir det en slapp kveld på verandaen med en god bok. Ha en strålende helg! 

onsdag 22. juli 2015

Når jeg ikke tror det kan bli bedre, gjør det faktisk akkurat det... Men det er vel derfor hage er så gøy?
 
Fordi den forandrer seg fra dag til dag, og er ganske uforutsigbar.
 

                                          Jeg har helt klart funnet min stil, og mine farger.



Erteblomstene er enige. Finnes det en bedre duft tro?
 


 
 
 Malva vokser i stort sett hele hagen, og de fungerer fint sammen med de fleste.
 

De mørklilla kornblomstene...Fantastiske. Spesielt vakre sammen med de blå.
 



Rosene er fortsatt til å spise opp. I går flyttet en ny rose inn. Leander. Skal vise han fram litt senere. (Rart med en han rose. De pleier jo å være damer. ;-) )
 
Climbing snow princess under.


Noen super sommer kan vi vel ikke skryte av å ha, men jeg synes det er helt greit vær. Deilig å ikke måtte vanne flere timer hver kveld.
 
Ha en nydelig dag!
 
 


mandag 20. juli 2015

 
I våres sådde jeg neon forskjellige typer Kattoster eller Malva om du vil. De har virkelig en flott voksekraft. Spesielt denne, Malva Mystic Merlin. Den ble sådd i April, inne, og spirte uten noe hokus Pokus.
 
Akkurat nå er den i ferd med å nå 150 cm. Det er litt pussig siden frøprodusenten mener at den skal bli mellom 90-120 cm. Blir spennende å se hvor den stopper.
 
 

Tro det eller ei, men bak denne Malva`n finnes det en stakkars "Flammentanz" rose og en "Mikelite" Clematis. Begge to trives overaskende godt.
 
 
Nå blir et spennedene å se om Mystic Merlin kommer til å opptre som ett-toårig  eller staude. Ser det er gjort mange forskjellige erfaringer der. Så lenge den vokser seg så stor på en sesong spiller det nesten ingen rolle. 

Super plante! 

fredag 17. juli 2015

Vært på en liten ferietur, og jammen har det skjedd ting i de fire dagene jeg har vært borte. Har kommet nesten 20mm regn, så plantene har helt klart koset seg.
 
 
 
Denne Clematisen "Piilu", har jeg ikke sett i blomst her før. Nydelig.
 
 '

"Piilu" klatrer sammen med denne rosen "Cindarella". Rosen lukter helt fantastisk. Svakt av eple.



Denne valmuen har så fin farge. Litt vanskelig å gjengi, men den er enda litt mørkere enn på bildet.



Prestekragene har slått ut. Nå er hagen så utrolig frodig og fin. Men det er fortsatt mye å vente på. Sommerfuglbusker, solhatt og enda flere Clematis er på gang. For å ikke glemme solsikker og erteblomster. Håper på en laaang og varm høst.



Ha en flott helg!

søndag 12. juli 2015

Climbing snow princess

Jeg må skryte litt videre av min "Climbing snow princess" Hun ble plantet i fjor etter et impuls kjøp på Plantasjen. Nå er vel mine følelser for Plantasjen litt blandende, men denne gangen var jeg virkelig heldig.
Det er veldig vanskelig å finne informasjon om denne rosen. Men;

- H4 rose
- Frøs ingenting tilbake denne vinteren. Den var riktignok mild, men alle de andre rosene måtte klippes litt.
-Blir 2-3 meter høy
-Remonterer
-Litt torner
-Mild duft, frisk.
-Blomstene holder seg ca en uke, tåler godt regn.
-Lite sykdom.
-Litt torner.
-Min står i halvskygge, fungerer fint.
-Blomstrer på fjorårsskudd.

Her er hun i tre stadier.







Det jeg har gjort er å tvinge skuddene til siden, slik at hun skyter flere oppover.

Bilder fra i fjor og i år. Har skjedd litt. (Men bordene på veggen har vi ikke fått malt ennå ;-) )

 
 
 
 
 
 

lørdag 11. juli 2015


Pc'en er sånn passe på bærtur i dag, så prøver meg via mobil. 

Jeg har gått i ferie i dag, så jeg er bare lykkelig. ;-) 

Det er så vakkert i hagen nå atte... 
Og nesten litt vanskelig å forstå at humlene er i ferd med å dø ut. Det må jo være 100 vis av de her ute. 





Vakre valmuer kommer for fullt nå. De står i skyggen i kveld, og har lukket seg. Skal ta et bilde i morgen og vise hvor flotte de er.



Ha en strålende lørdagskveld!

onsdag 8. juli 2015

 
 
 
I dag er det skikkelig surt ute, brr....
 
Men sommerblomstene er i farta.
 
Her er det Erteblomster som skal få vokse seg store oppover kvistene. Er en Erteblomst staude, Lathyrus Latifolius. Prisen den har måttet betale for å være staude er at den ikke dufter, noe som jo er 90% av sjarmen med erteblomster. Derfor sår jeg ettårige Erteblomster sammen med den.
 


De fleste Dahlia blomstrer nå. Jeg liker godt de som er litt "duse" i fargene sine. Akkurat som med alle de ande blomstene. Synes denne er så fin med et hint av gult i midten. "Bitsy" heter hun.



Cosmos og Duftheliotrop. De klær hverandre godt synes jeg.


Enda en Cosmos. Denne har jeg sådd selv. Cosmos er veldig enkle å få frem på egenhånd. Og med et mye større utvalg enn de man får kjøpt i butikken.



Jeg skal på en nest siste jobb økt før ferie! Ha en flott dag!
 
Hjertet mitt smelter helt når jeg ser denne rosen... Madame Plantier.
 
Jeg fant henne tidligere i vår på Vestby Planteskole. Hadde ikke forventet blomstring i år, men hun er helt full av knopper. Knoppene er røde, men hun får hvite blomster som lukter paradis.
 
Hun blir regnet som en av prestegårdsrosene.
 
Kan bli ganske stor etter hvert, og kan brukes som klatrerose.
 
Herdig til H5, og med fordelene til de historiske rosene. (Lite sykdom, lette å ha med å gjøre)
 
 
 

mandag 6. juli 2015

 
I vår letet jeg Østlandet rundt etter Fløyelstjæreblomst. Lychnis Coronaria. Jeg fant den på plantesalget til Botanisk hage i mai. Veldig fornøyd med det. Den er toårig, kommer med bladrosett første året og blomstrer det andre. Ergo bare blader og en ganske liten plante i år. Men;
 
I fjor fikk jeg en del planter av en venninne. Blant de var Lammeøre. Jeg har ingen av disse fra før, og kjenner egentlig ikke så mye til de, men stusset litt år da de plutselig i år ble så høye og satte knopper. Veldig glad ble jeg da knoppene brast og det kom en Fløyelstjæreblomst!
Ingen problemer med at jeg ikke har Lammeøre likevel. Nå håper jeg Fløyelen selvsår seg i massevis.
 
Er så gøy med litt overraskelser. 
 
Bildet er litt dårlig, det blåser så mye her at jeg blir halvsprø. Kommer mange flere bilder av denne etter hvert.
 
 
 


Nå blomstrer snart Julerosen, Helleborus ’Double Ellen picotee" Det er vel et pussig tidspunkt? Den ble kjøpt på hagemessen i år, og har ikke blomstret her før. Muligens derfor den er noen måneder forsinket?



                                                         Ha en fin dag, ikke blås bort!

søndag 5. juli 2015

 
En liten runde i hagen denne litt småvarme dagen. Skal bli deilig med litt regn i natt. Hvis det kommer vil si. Satser på at overgartneren tar vanningen for et par dager fremover.
 
Rosene er fortreffelige nå. Her er Ispahan. Hun er en Damaskus rose. Lukter søtt rose. Vokser kraftig. Rådyrene var veldig på denne tidlig i sommer, men hun har kommet tilbake sterkere enn noensinne. Helt fantastisk. Akkurat som alle de andre rosene mine. ;-)
 
 
Herlige "Lykkefund" har fått sin første blomst for i år. Jeg ble helt betatt av denne i fjor, og kjøpte den mest på impuls. Nå skal den få vokse opp i syrin busken.  


Blærespirea "Diablo" har så fine hvite blomster. Også elsker den mørke røde fargen på bladene.


Humlene koser seg også med rosene. Her er en på vei til "Rhapsody in blue" for litt snacks.


Nå skal jeg gjødsle litt så plantene har noe å kose seg med i regnet.
 
God kveld!

lørdag 4. juli 2015

 Jeg er så fornøyd med mitt kornblomst prosjekt i år.
Jeg har sådd kornblomster for å fylle hullene der staudene ikke har blitt store nok ennå. De ble sådd relativt sent på grunn av at det var så kaldt i våres. Kunne selvfølgelig ha sådd de inne, men i og med at jeg skulle ha ganske mange valgte jeg den enkleste løsningen.

Ikke noe Hokus Pokus å så. jeg bare strødde frøene på fuktig jord, etter det har jeg ikke gjort noe som helst.


Typen er "Blue boy". Neste år skal jeg prøve litt andre farger også.

 
Elsker at de vever seg inn i andre planter. Her sammen med Prydsvinerot.
 

Insektene er også fornøyde med valget. Enkelt og greit en vinn-vinn plante. Anbefales!